הגן הנדיב

תמונת עלוית החורף

הגברת שירותי מערכת אקולוגיים והמודעות לחשיבותם ביישובי חבל אילות

אי אפשר לחיות בלי הטבע

פרפר נחמד המרפרף בין הפרחים, דבורה מזמזמת ביום שמש נעים, נחליאלי חינני המקפץ על הדשא או עטלף מסתורי שנגלה רק לרגע בחשכת הליל, האם נוכל לחיות בלעדיהם? התשובה שעולה לי בראש היא "כן". זה נחמד שהם בסביבה, אבל קיומנו לא תלוי בטבע שסביבנו. אנו יכולים לדאוג ולקיים את עצמנו כבני אדם. אבל התשובה הנכונה היא "לא". הם אלו שנותנים לנו חיים. חמצן, מים, קרקע, מזון, אקלים מיוצב ואפילו בריאות. כולם תוצרים שמספק לנו הטבע.

כחול החזה

כחול החזה

איך זה עובד?

הסביבה שלנו מקיימת את עצמה על ידי שירותי מערכת אקולוגיים. כדי שפרח יהפוך לעוד צמח צריך דבורה או ציפור שתאביק, גשם שישקה ושמש שתיתן לעץ אנרגיה לייצר פרי, מכרסם או ציפור שיאכלו את הפרי ויעבירו את הזרע, שיטפון שיביא איתו אדמה חדשה וייקח את הזרע למקום הכי נכון, חרקים שינקו את האזור מעלים שנפלו ועטלפים שירחפו ממעל כדי לוודא שעשים וזחליהם לא יאכלו את עלי הנבט הצעיר. הצמח החדש שזה עתה נולד, ייצר כול חמצן חייו, ייצב את הקרקע סביבו וייתן חיים למי שיאכל ממנו או יחיה בתוכו. כך הטבע מקיים את עצמו. כול חלקיו נותנים שירותים אחד לשני, לתוצר נדיר של חיים ושגשוג.

הטבע הוא מערכת מושלמת. אין בו פסולת – הכול בו מתמחזר. למזון, לקרקע או לבית של מישהו – כול דבר בו הוא משאב עבור מישהו שחי בו. האנרגיה בו נשמרת, כלום לא מתבזבז.

האדם בחר לחיות לעיתים מעט מחוץ לטבע. להחליף את השירותים שקיבל מהטבע בטכנולוגיה שלכאורה נותנת לנו יותר. יותר מזון, יותר אנרגיה, יותר חומר, לבנות בו. אך המערכות שלנו אינן יעילות כמו בטבע. הן יוצרות פסולת שאין לנו בה תמיד שימוש. אנרגיה מתבזבזת לריק. אנו לקוחים עץ, שייצר לנו כול חייו חמצן ומזון ואדמה טובה והיה בית להמון חרקים וציפורים ששמרו עלינו בהמון דרכים, והופכים אותו לשולחן. נשתמש בו ואחר כך נזרוק.

מלון חרקים

מלון חרקים

החיים במדבר הטוב

בעיקר במדבר, שלמי שלא חי כאן נראה קצת חסר חיים, חשוב לשמור על הטבע. אנחנו יודעים עד כמה החיים בו מגוונים ומרתקים. כול משאב פשוט כאן הוא אוצר שהטבע יודע להשתמש ולא לבזבז בקנאות. כול טיפת מים זורמת בואדי במקום הכי הנכון וכול צמח הוא בית לחרק שיודע לשמור על סביבתנו מאוזנת ונעימה. זה נכון לא רק בשטחים הפתוחים ובשמורות הטבע. החקלאים שלנו נהנים מציפורים נודדות בשפע שמדבירות את החרקים המזיקים, ועטלפים מרחפים בשמי מטעי התמרים כשהעשים יוצאים לכרסם בעצים ובפרי. סביב הבית בישובים, חטפיות אפורות נודדות וסנוניות מחסלות זבובים מציקים ועטלפי החרקים מפחיתים את כמות היתושים. חרקים וציפורים מאביקות את הצמחים ועוזרים לצמח לייצר עבורנו פירות. הם מטפלים במפגעים, שאנחנו בעצמנו יצרנו.

פרויקט הגן הנדיב נועד לעזור לנו לשמור על הטבע בסביבת החיים שלנו, כדי שהטבע יוכל לשמור עלינו. כשהקמנו ישובים היטינו את נתיבי זרימת המים, עקרנו צמחייה מדברית והחלפנו אותה באחרת. הבאנו אתנו חומרי הדברה, כלבים וחתולים, רעש אור וגדרות. אתגרנו את הטבע. עכשיו זה הזמן להבין שעדיף לנו לחיות עם הטבע, ולקבל את השירותים הטובים שלו.

תכילתן ההרנוג

תכילתן ההרנוג

אז מה עושים?

פרוייקט הגן הנדיב הוא פרויקט של יצירת מודעות לשירותי המערכת שהסביבה נותנת לעצמה וגם לאדם. אך אנו גם נעשה כמה צעדים קטנים, שיחזקו את הטבע ואת שירותי המערכת שלו אצלנו, ממש ליד הבית. נקים "מלונות חרקים" – מבנה מיוחד שמאפשר לחרקים המדבריים המקומיים המועילים לנו להתבסס ולהתרבות. נציב נקודות שתיית מים לעופות הנודדים. נאסוף זרעים של צמחי מדבר מקומיים, הצומחים ליד הישוב במקומות שאינם טבעיים, וניצור רצועות פריחה בתוך הישובים. ניצור גינות מיוחדות למשיכת פרפרים ונציב תיבות לינה לעטלפים אוכלי חרקים. כול אלו יעזרו לטבע לעזור לנו, ויזכירו לנו שאנחנו כאן בזכותו.

פרויקט הגן הנדיב הינו שיתוף פעולה בין הקהילות המקומיות בישובים, מרכז הצפרות אילת, החברה להגנת הטבע, סבב"ע - סביבה בריאה בערבה ומתנדביה, מו"פ מדבר וים המלח, פלטפורמת המחקר הסביבתי חברתי ארוך הטווח (LTSER), היחידה הסביבתית אילת – אילות, המועצה האזורית חבל אילות והמשרד להגנת הסביבה.

יזנוב גדול

יזנוב גדול


הספונסרים שלנו